Programok

Szeretettel várunk mindenkit, akinek megtetszett a mi kis dombházunk, és szeretne benne valamilyen programot szervezni. Alapvetően a szellemiségünket elfogadó, azzal szimpatizáló közösségek (Waldorf iskolák, baráti társaságok, családok) jelentkezését várjuk. Lehetőség van különböző táborok (pl. euritmia, néptánc), kultúrális előadások (zene, tánc, színház, kiállítás) és egyéb rendezvények (esküvők, bankettek, találkozók) lebonyolítására is.

Bővebb információért forduljon hozzánk elérhetőségeinken.

A dombházról általában

Dombház | Turmalin-ház

A dombházak egy többszázéves hagyományt tovább folytató, környzettudatos bioorganikus építészeti irányzat alkotásai. Ezek a félig földbe süllyesztett, boltozatos épületek természetközeli anyagokból (kő, vályog, égetett agyagtégla, stb.), természetbarát technológiákkal készülnek. Ennek köszönhetően lágyan belesimulnak a környezetükbe. Kellemes hangulatukhoz hozzájárul a napfény becsalogatása az épület minden részébe (nagyméretű hőszigetelt ablakok, üveg felülvilágítók). A kívülről felfuttatott növényzet (fűtető) tisztítja a levegőt, kiváló hőszigetelést biztosít, és javítja az épület klímáját is.

Használatuk takarékos, alapvetően a megújuló energiaforrásokra (nap, szél, stb.) támaszkodnak, a keletkező hulladékok mennyisége minimális, az is zárt körfolyamatokban történik.

Különleges megoldások

Dombház | Turmalin-ház

A megszokott modern angol WC-k helyett vízöblítés nélküli komposzt-toalettet ("Clivius Multrum") használunk, amelynek köszönhetően egyrészt jóval kevesebb vizet fogyasztunk, másrészt az "elszállítandó" bűzös és egészségre káros (fertőző) híg fekáliamassza helyett (megfelelő idő eltelte után) gyakorlatilag szagtalan, erdei föld állagú, a kertben jól hasznosítható komposztot kapunk.

A házból kikerülő szennyvíz nádgyökérzónás technológiával kerül megtisztításra, amelynek eredményeképp a tisztított szennyvíz a telek hátsó sarkában lévő, nagy nedvesség igényű fűzfabokrokat (energia ültetvény) táplálja.

A föld feletti házrész eső elleni védelmét hagyományos nádtető biztosítja.

A használati meleg vizet korszerű napkollektoros rendszer állítja elő.

A ház fűtéséhez szükséges hőt egy csodaszép, speciális kialakítású, két tűzterű, fatüzelésű tömegkályha szolgáltatja. Ez a többfunkciós hőtermelő monstrum nemcsak a környezetét fűti, hanem a radiátorokban lévő vizet, és a nagyterem padlócsatornáiban lévő levegőt is melegíti. Sőt! Még inycsiklandozó ételeket, és ropogós kenyeret is lehet benne sütni.

A kb. 100 m2 területű "kristályterem" megvilágítására közel 80 db, rendkívül energiatakarékos (3 W / db) LED lámpa került felszerelésre. A külső- és belső nyílászárók, ill. a bútorok (pl. dézsakád) is mind egyedileg, fából készültek.

Akik segítettek/segítenek minket

 • Hegedűs Zsolt, biorganikus építész, aki a házat tervezte.
 • A pécsi Háy&Háy Kft. munkatársai, akik a külső, és belső ajtókat legyártották, és beépítették.
 • Füleki Imre bácsi, asztalos, aki a borovi fenyőből készült ablakokat legyártotta, és beépítette.
 • Toroczkai Attila, építési vállalkozó aki az egész építkezést összefogta, és lebonyolította.
 • Toroczkai Árpi bácsi és munkatársai, akik a legnehezebb munkát végezték az építkezéseken.
 • Ludányi Tibor, gyöngyösi üveges mester, akinek nem tudtunk mondani olyan hőszigetelt üveget, amit le ne gyártott volna.
 • Kovács (JCB) Attila, a legügyesebb kezű markolós, aki az összes földmunkát végezte.
 • Salyi Ferenc (Solar-Therm 2000 Kft.), aki a víz-, melegvíz, és fűtésrendszert megszerelte, beleértve ebbe Wagner-Solar gyártmányú napkollektoros rendszert is.
 • A gyöngyöstarjáni MTD Elektro Kft. munkatársai, akik a nem hétköznapi világítási megoldásokat megtervezték, és kivitelezték.
 • Nagy Norbert, asztalos és faipari mérnök, aki ifjú kora ellenére nagyon felelőségteljes és szép munkát végzett mind a kristályterem ablakainál, mind a belső bútorzat és a fa burkolatok kialakításánál.
 • A budapesti Élővíz Kft. sokat tapasztalt kultúrmérnökei (Pálfalvy Zoltán és Gyarmathy András), akik a gyökérzónás szennyvíztisztító terveit készítették és megvalósítását felügyelték.
 • Kolláth Attila és öccse, akik nagyon szép munkát végeztek a solymosi kőből, és használt tetőcserépből készült burkolatoknál.
 • Kiss Feri és 3 elszánt társa, akik néhol csodát műveltek az íves tetőszerkezetek be lambériázásánál.
 • Pesti Levente és Sándor Attila, akik a ház szívét jelentő különleges kályhát megépítették.