Programok

Szeretettel várunk mindenkit, akinek megtetszett a mi kis dombházunk, és szeretne benne valamilyen programot szervezni. Alapvetően a szellemiségünket elfogadó, azzal szimpatizáló közösségek (Waldorf iskolák, baráti társaságok, családok) jelentkezését várjuk. Lehetőség van különböző táborok (pl. euritmia, néptánc), kultúrális előadások (zene, tánc, színház, kiállítás) és egyéb rendezvények (esküvők, bankettek, találkozók) lebonyolítására is.

Bővebb információért forduljon hozzánk elérhetőségeinken.

Szellemiség

Az antropozófia

Szellemiség | Turmalin-ház

Tanai szerint a kozmosz (világmindenség, univerzum) egységes. Azzal, hogy az ember megjelenik a fizikai síkon (testet ölt), kettéválik számára ez a kozmosz: e világra (földi világ) és túlvilágra (szellemvilág). Az antropozófia azt állítja, hogy a tudatunkban ez a két világ újra egyesülhet, és ehhez szükséges eszközöket is ad.

Az antropozófia tudomány, amely a mai összes tudományágat szellemi ismeretekkel kívánja megtermékenyíteni és kiegészíteni azért, hogy az emberi fejlődést a helyes irányba mozdítsa. Az antropozófia megalkotója, Rudolf Steiner (Murakirály, 1861 – Dornach, 1925) osztrák filozófus, író, dramaturg, és tanár, aki a művészet területén is intenzív tevékenységet fejtett ki, nagy számú festmény, szobor, építészeti munka, terv és vázlat maradt fenn tőle.

Saját megfogalmazásában az antropozófia egy reális lény a szellemi világban, mégpedig olyan lény, akinek az a feladata, hogy az embernek, az Antroposnak létrehozza az összeköt-tetését az égi bölcsességgel, a Sophiával. Tehát az Antroposophia valójában egy valaki, egy lény, aki szeretné elvezetni ma az embert a Sophia birodalmába. Rudolf Steiner szellemtudományos kutatási eredményei a gyakorlatban az élet számos területén mutatkoznak, így például

  • a nevelésben (Waldorf óvodák és -iskolák, felnőttképzés, beszédformálás),
  • a gyógyászatban (antropozófus orvoslás és gyógyszergyártás, Dr Hauschka, Weleda)
  • a gyógypedagógiában (Camphill-mozgalom),
  • a művészetben (organikus építészet, euritmia),
  • a mezőgazdaságban (biodinamikus módszerek),
  • a gazdasági életben (organikus vállaltirányítási szemlélet)
  • a társadalmi élet (a szociális organizmus) hármas tagozódása, röviden: szabadság a szellemi életben, egyenlőség a jogi életben, testvériség a gazdasági életben. Sikeres gyakorlati bevezetése az egész emberiség társadalmi életére és viszonyaira gyógyítóan hatna , ha alkalmaz-nánk.

Kapcsolódó írások:

Az Antropozófia története

Az Antropozófia története | 2011-07-18

A Rudolf Steiner (1861–1925) által életre hívott filozófiai irányzat célja a 20. század kereső embere előtt új szellemi világ- és emberkép feltárása.

Részletek
Az Antropozófia tanításai

Az Antropozófia tanításai | 2011-07-18

Az antropozófusok az emberi lényeket úgy tekintik, hogy az három egymással keveredő részből áll: a testből, a lélekből és a szellemből.

Részletek
Előző Következő